27 Mart 2013 Çarşamba

TARİHİ BALIK HALİ TAŞINIYOR

Kumkapı Balık Hali ya da bilinen adıyla 'İstanbul'un balık borsası', "kapasite yetersizliği" nedeniyle Beylikdüzü'ne taşınacak. Balık halinde taşınmaya karşı tepkiler yükseliyor. Hal çalışanları taşınma sonrasında birçok kişinin işsiz kalmasından korkuyor...


Haber ve Kamera: Zafer Söken, Emre Baştuğ
Edit ve Kurgu: Zafer Söken

METRO TUVALETİNDE AKBİL DÖNEMİ


Kartal-Kadıköy metro hattının tuvaletleri ücretli hale getirildi. Teknolojinin imkanlarından faydalanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tuvaletlerin önlerine turnikeler yerleştirdi. Artık yolcular akbillerini bu turnikelere okutarak 1 lira karşılığında tuvaletleri kullanabilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın tabiriyle "Cumhuriyet tarihinin en büyük metro hattı" olan Kartal-Kadıköy metrosu, 2012 yılının Ağustos ayında hizmete girdi. Toplam maliyeti 3 milyar lirayı bulan metro ağını, günde ortalama 1 milyon kişi kullanıyor. Kartal-Kadıköy arasını 32 dakikaya indiren metro hattı, şimdilik yüzde elli indirimli olarak yolcu taşımaya devam ediyor. (Haberin videosu alttadır.)

Tuvalet için bakiye yetersiz!
8 ay önce hizmete açılan Kadıköy-Kartal metro hattının tuvaletlerinden insanlar ilk başta ücretsiz faydalanabiliyordu. Ancak 2013 yılının Mart ayında tuvaletler ücretli hale getirildi. Ücretin ödenmesi için teknolojinin imkanlarından faydalanıldı. Tuvalet girişlerine turnikeler konuldu. Artık insanlar akbillerini turnikelere okutup belirli bir ücret karşılığında tuvaletlere giriş yapabiliyor.

"50 kuruşa aldığımız suyu 1 liraya işiyoruz"
Toplu taşıma araçlarında kullanılan akbilleri bir de tuvaletlere girebilmek için kullanmak zorunda kalan yolcular şaşkına döndü. Kamu yararına yapılan bu projede yolcular 1 lira ödeyerek tuvaletleri kullanabilecekler. Bir vatandaş "50 kuruşa aldığımız suyu 1 liraya işiyoruz" diyerek uygulamayı eleştirdi. Başka bir vatandaş, "Kamuya açık olan bir alanda tuvaletlerin ücretsiz olmasını tercih ederdim. En azından çok zor durumda olan kişilerin bu tuvaletleri kullanabilmesi sosyal bir devlet olmamız açısından çok daha faydalı olurdu" dedi.

Aktarmada indirim yok
Metroda aktarma yaparak ikinci ve sonraki seferleri indirimli fiyatına gerçekleştiren yolcular, akbillerini okutarak girdikleri tuvaletlere aktarma yapamıyorlar. Metro ağını indirimli kullanan öğrenciler de tuvalet kullanımında bu indirimden faydalanamıyorlar. 50 kuruşa Kartal-Kadıköy metro hattını kullanan öğrenciler, tuvaletler söz konusu olduğunda 1 lira ödemek zorunda. Bir öğrenci, "Kadıköy'den Kartal'a 20 dakikada 50 kuruşa gidebiliyorken, 2 dakikalık bir ihtiyaç için 1 lira ödüyoruz" diyerek uygulamayı eleştirdi. 60 yaş üstü yolcular için de indirimli sefer yapan metro ağı, tuvalet kullanımında bu indirime izin vermiyor.

Engellilere ücretsiz
Kartal Kadıköy metro hattının tuvaletleri için engelli kullanımı unutulmamış. Engellilere uygun turnikeler de yerleştirilmiş. Özürlülük bilgisini nüfus cüzdanına işleten kişiler bu tuvaletleri ücretsiz kullanabilecekler.


ƒαтιн уαℓçıη ツ@oOFaTiHOo 19 Mart
#MilyonDolarımOlsa Paralı wc açarım sonuçta insanın dönüp dolaşıp gelecegi yer .d
Msthisdream@Msthisdream 20 Kasım
Tuvaletçilik para var dediler kuzenlerle tuvalet açtık yerimiz Üçyol metro mutlaka bi limonata içmeye beklerim.

Haber: Temel Emrah Topcu, Esra Elmalı, Dilara Boğaz
Kamera-Fotoğraflar: Esra Elmalı
Kurgu-Edit: Zafer Söken 

Bahçeşehir Üniversitesi, Yeni Medya Bölümü

20 Mart 2013 Çarşamba

ALT KATINDA FIRIN OLAN BİNALAR YANDI!

Dünyanın sayılı deprem bölgelerinden biri olan Türkiye'de, depreme yönelik alınması gereken önlemlere bir yenisi daha eklendi. Uzmanlar uyarıyor: Özellikle alt katında fırın olan binalar gerek bina sakinleri için gerekse çevre binalarda oturanlar için büyük risk teşkil ediyor!
(Haberin videosu alttadır.)

Türkiye, deprem riski açısından dünyanın en önde gelen ülkelerinden biri. Yeryüzünde 600 milyon insanın deprem kuşağı bölgelerinde yaşadığı tahmin edilirken, Türkiye nüfusunun yüzde 98’i deprem tehdidi altında yaşıyor.

Dünyanın en aktif deprem kuşaklarından birinde yer alan Türkiye'de, özellikle Marmara Depremi'nden sonra, inşaat hatalarından dolayı çöken binalarda ölüm ve yaralanmalara sebebiyet vermekten dolayı binaların müteahhitlerine yaklaşık 2 bin 100 dava açıldı. İnşaat hataları, ucuz malzeme kullanımı gibi nedenlerin dışında bazı yanlış yapılanmalar da deprem riskini arttıran faktörler arasında gösteriliyor.

Yapılan incelemeler ve araştırmalar sonucunda, özellikle alt katında fırın olan binaların gerek bina sakinleri gerekse çevre binalarda oturanlar açısından büyük risk teşkil ettiği saptandı.

2011 Van depreminin ardından bölgeye gittiğini ve incelemelerde bulunduğunu söyleyen İTÜ Öğretim Üyesi Jeofizik Dalı Uzmanı Prof.Dr.Ahmet Ercan, burada arama kurtarma ekipleri ile görüştüğünü, ekiplerin kendisine en fazla yıkımın, altında fırın olan binalarda yaşandığını söylediklerini belirtiyor.

Prof. Dr. Ahmet Ercan
''Kebapçı, lahmacuncu, fırıncı, bu gibi işletmeler yüksek ısı nedeniyle beton içinde çatlakçıklar oluşturan yerler. Özellikle Van'da alt katında fırın olup da göçmeyen bir yapıyla karşılaşmadık. Ülkemizde fırınların yüzde 75'inin kaçak olduğunu biliyorum. Fırıncıların bir ısı yalıtım sistemi yönetmeliği vardır. Bu yönetmeliğe uymayan yüzde 65 civarında fırıncı var'' diyen Ercan, alınması gereken önlemler konusunda ise ''Bir fırın işletmesinin açılabilmesi için öncelikle belediyeden izin alınmış olması gerekir. Vatandaş malına canına sahip çıkmalı. Herhangi bir olumsuzluk sonucunda hem fırıncıyı hem de bağlı olduğu belediyeyi dava edebilir. Maddi kayba uğramamak açısından zorunlu deprem sigortası da şarttır'' dedi.

İnşaat müh. Hüsnü Işık
İnşaat mühendisi Hüsnü Işık da giriş katında fırın olan binaların deprem için büyük risk olduğunu doğruluyor: ''Fırınlardaki yüksek sıcaklık değişimi binanın taşıyıcı sistemine büyük zarar verir. Sıcaklık değişiminden ötürü beton genleşmek ister. Aynı şekilde fırın kapatıldığında da bu genleşen beton büzülmek ister. Bu genleşme ve büzülme sonucu ortaya çıkan deformasyon ile binanın taşıyıcı sisteminde çatlaklar oluşur ve bu tarz binaların daha çabuk yıpranmasına ve tehlike oluşturmasına yol açar.''

Depremlerin oluşturacağı hasarları azaltmanın şimdilik en etkin yolu depreme dayanıklı yapılar inşa etmek ve toplumu depreme karşı eğitmekten geçiyor. Maddi ve manevi her türlü olası kaybı en aza indirmek için yaşam alanlarında ve çevrelerinde bazı önlemler alınması, esnafın, müteahhitlerin ve vatandaşların, devlet tarafından deprem konusunda bilinçlendirilmeleri gerekiyor.



Sosyal medyada deprem
mister nuone ‏@mister_nu

Yokluk mu,açgözlülük mü? Halk güzellemecileri, kaçak inşaat konusundaki duruşundan haberdarlar mı?"İki bina bir kolon!"
Ömer Faruk Sorak ‏@FarukSorak
 

Deprem değil bina öldürür gerçeğini ne Van'da ne de İstanbu'da yaşamayalım.
Kaptan ‏@KaptanOzgan
Deprem olsa nolurki alti ustu bina ustumuze coker o kadar ndnsndndmmsmsndnendbdn

7/24 Aktüel Haber 7/24 Aktüel Haber ‏@724aktuel
Kaçak Müteahhit Tutuklandı: Van depreminde yıkılan apartmanın sahibi Nezir Baş tutuklandı. http://bit.ly/VKQ7Wz  #haber #sondakika 

kübra çeviker ‏@Kbracevkr
Japonyada 9 şiddetinde deprem oluyo bina bile sallanmıyor. depremleri bile dandik.


Haber-Derleme:Temel Emrah Topcu, Esra Elmalı
Kamera-Tasarım: Esra Elmalı
Kurgu-Edit: Zafer Söken


Bahçeşehir Üniversitesi, Yeni Medya Bölümü